Skip to main content

Power BI en Azure, wat heeft dit met elkaar te maken? Wellicht herkent u het; u bent gestart met Power BI, en u en uw mensen zijn laaiend enthousiast over de mogelijkheden. Prachtige visualisaties, gelikte dashboards en de mogelijkheid om meerdere bronnen te combineren. Toch hoort u de maar al komen, want hoe overzichtelijk en betrouwbaar is het nog? Wij komen het in de praktijk vaak tegen, meerdere personen die Power BI datamodellen moeten beheren, nieuwe zaken moeten toevoegen zonder dat bestaande dashboards omvallen, en misschien nog wel de meest gehoorde klacht; het nadelige effect op performance van bron systemen.

IJsberg

In het Business Intelligence landschap van Microsoft is Power BI eigenlijk slechts bedoeld als de spreekwoordelijke top van de ijsberg, wat men boven water kan zien. Echter is de onderkant van de ijsberg wellicht nog wel belangrijker om ook in de toekomst data te kunnen presenteren aan uw organisatie. Want wat als u gaat switchen van boekhoudsysteem? Of u neemt een nieuwe applicatie in gebruik? We gaan er namelijk vanuit dat uw organisatie blijft groeien. Daarnaast mag de snelheid van uw bronsystemen niet lijden onder de uitvraag van informatie door dashboards en analyses.

Azure Services

Veel bedrijven lossen dit op door het traditionele “Datawarehouse”, waarin definities worden vastgelegd en alle bronnen samenkomen. Het nadeel hiervan is een hoge “up front” investering, door het aanschaffen van hard- en software. Met de komst van Azure verlaagt Microsoft die drempel significant, door hard- en software “as-a-service” aan te bieden. Services kunnen hiermee klein opgestart worden, en indien nodig worden uitgebouwd. Daarnaast kunnen services ook uitgezet worden als ze niet gebruikt worden. Dit is in het presenteren van data een enorm groot voordeel, niet elk dashboard hoeft bijvoorbeeld elk uur van de dag bijgewerkt te zijn. Een ander groot voordeel is dat een service waarop u geabonneerd bent, automatisch wordt bijgewerkt. Dus nooit meer vervelende migraties naar een nieuwere versie, altijd up-to-date. In de beginjaren van Azure waren de kosten nog hoog, tegenwoordig is dit vele malen toegankelijker geworden.

Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden die Azure uw organisatie kan bieden. In het plaatje ziet u eenvoudig gevisualiseerd hoe dit eruit zou zien. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op.