Skip to main content

Deel 1 van 3 over hoe Dash Data helpt zorg te verbeteren bij het St. Antonius Ziekenhuis 

Wat was de aanleiding om te werken met het Data Platform?

Met een toenemende én vergrijzende bevolking wordt het belangrijker om zorg beter te organiseren. Betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg zijn onderwerpen waar Nederlandse zorginstellingen mee worstelen. Het doel is om de best mogelijke zorg te leveren tegen lage kosten.  

Het zinvol inzetten van data kan een bijdrage leveren aan het realiseren van deze doelen. Er is meer data beschikbaar en de technologie om die data te interpreteren is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Het St. Antonius Ziekenhuis zet het, in samenwerking met Dash Data ontwikkelde, Data Platform in om slimmere keuzes te maken en zorg te verbeteren. We gingen in gesprek met Alisa Westerhof, CIO bij het St. Antonius Ziekenhuis, over data, de waarde van het platform en de inzichten die dat oplevert. 

Het EPD & Power BI

We werken met EPIC als ons Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). EPIC is een Amerikaanse leverancier, en enkele academische ziekenhuizen als ook het OLVG en St. Jansdal maken gebruik van deze leverancier. 

Toen een paar jaar geleden is overgestapt op dit nieuwe EPD, is het bestaande BI-landschap uitgefaseerd. Dat gaf problemen, zelfs financiële rapportages konden niet worden gemaakt. De oorzaak was dat het EPD dit niet ondersteunde voor de Nederlandse markt. Hoewel dat natuurlijk op dat moment een probleem was, bood het ook mogelijkheden. We kregen de kans om ons data landschap opnieuw vorm te geven.  

Power BI in het Ziekenhuis: De missende schakel in het EPD
Dash Data levert rapportage en analyse software voor EPD in ziekenhuizen
Op zoek naar een diagnose over jouw data?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op om vrijblijvend kennis te maken of een demo of scan in te plannen.

Van losse silo’s naar geïntegreerd Data Platform 

Informatieproducten bieden we op twee manieren aan. Allereerst bieden we in het EPD informatieproducten aan. We willen de informatie immers zo dicht mogelijk bij de artsen brengen, want anders is de kans klein dat ze er gebruik van maken. Daarnaast, voor alles wat zij niet direct in hun operationele proces nodig hebben, bieden we informatieproducten aan op ons BI-platform. Voor het uitdenken van deze architectuur, maar ook in het ontwikkelen van het BI-platform, heeft Dash Data het St. Antonius Ziekenhuis geholpen. Een van de uitgangspunten hierbij is dat er geen losse data silo’s worden gebouwd. We hebben de data uiteindelijk kunnen samenvoegen over de domeinen heen. 

Door deze keuze hebben we een groot voordeel ten opzichte van andere ziekenhuizen, die vaak losse silo’s hebben die moeilijk te koppelen zijn. In het platform combineren we ook data uit het EPD met data die we uit AX4Health rapporteren, wat inmiddels is gemigreerd naar AFAS. Budgethouders binnen het ziekenhuis krijgen nu kant en klare maandrapportages aangeboden. Daarin wordt AFAS data gecombineerd met historie uit AX4Health, maar ook data uit EPIC, OWS en tal van andere systemen.   

Vervolgens ging de technologie verder en kwamen we erachter dat de visualisatiemogelijkheden van Microsoft beter waren dan die van onze EPD-leverancier. Inmiddels zijn we bezig om data met medisch specialisten te delen via het dataplatform dat tegelijk ook inzichtelijk is via het EPD. Op die manier heeft de medisch specialist toch alle visualisaties in het EPD, maar met de lay-out en visualisatie mogelijkheden van het platform.”