Skip to main content

Deel 2 van 3 over hoe Dash Data helpt zorg te verbeteren bij het St. Antonius Ziekenhuis 

Wat is de meerwaarde van het Data Platform?

 Vanaf het eerste moment dat een patiënt binnenkomt in een zorginstelling, wordt data verzameld. In ieder stadium van de zorgverlening vult het dossier zich verder. De medisch specialist voegt constant nieuwe informatie toe. In het St. Antonius Ziekenhuis werkt men met zorgpaden. Door hier dashboards op te bouwen en medisch specialisten aan te haken, komen vanuit het ziekenhuis ook continu suggesties ter verbetering. In gesprek met Alisa Westerhof, CIO bij het St. Antonius Ziekenhuis, over data, de waarde van het platform en de inzichten die dat oplevert. 

Inzicht in zorgpaden

Binnen het Sint Antonius was sprake van een versnipperd datalandschap. Er waren meerdere oplossingen voor verschillende afdelingen, die niet met elkaar communiceerden. In diezelfde periode gingen we ook over naar een nieuw ERP systeem. Dat bood een mooie kans om het datalandschap in zijn geheel te vernieuwen. Voor mij was het belangrijk dat we een schaalbare oplossing voor zorgpaden (clinical pathways) zouden krijgen, een schoolvoorbeeld van datagedreven werken. Zorgpaden bouwen we binnen ons EPD, zodat een arts met minimale handelingen maximaal data registreert op een discrete manier. In eerste instantie was het plan om de dashboards ook in het EPD te bouwen. Ondanks het onderzoek wat we ernaar hadden gedaan, liepen we tegen diverse problemen aan, waaronder performance issues.  

Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt om de dashboards te herbouwen op het data platform. Vandaag de dag hebben we niet alleen 25 zorgpaden op het data platform staan, maar inmiddels zetten we ook PROMS daarop, wat een verlengde is van de zorgpaden. 

In een zorgpad omschrijven we welke loketten een patiënt passeert voor bijvoorbeeld een heupoperatie, van de intake tot de uitbehandeling. In veel ziekenhuizen zijn zorgpaden vooral een papieren exercitie. Wat we hier anders hebben gedaan, is dat we het zorgpad ook hebben ingebouwd in het EPD. Daardoor betrekken we dus het gehele multidisciplinaire team én hebben we directe feedback loop waardoor medici direct kunnen bijsturen. Alle zorgverleners kijken op dezelfde manier naar de informatie en hebben ook alle relevante informatie bij elkaar staan. Voor een patiënt houdt dat in dat de zorg sneller geleverd wordt en dat zorgverleners beter geïnformeerd zijn over de behandelhistorie en andere ziektebeelden van de patiënt. Door het inzetten van data zijn concrete verbeteringen te zien, zoals het afnemen van de wachttijden op de spoedeisende hulp. 

Dash Data levert rapportage en analyse software voor EPD in ziekenhuizen 31
Dash Data levert rapportage en analyse software voor EPD in ziekenhuizen
Op zoek naar een diagnose over jouw data?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op om vrijblijvend kennis te maken of een demo of scan in te plannen.

Het datagedreven ziekenhuis 

We staan aan de vooravond van een meer datagedreven organisatie. Er was altijd al de ambitie om de zorgpaden te verbeteren, maar het echt doorleven van de data, daar zijn we nog niet. We hebben de medisch specialisten gevraagd vanuit hun eigen professionaliteit na te denken over verbeteringen aan dit pad. Denk aan doorlooptijden, het aantal patiënten dat gescreend wordt op bepaalde zaken, maar ook de patiënttevredenheid. Elke specialist kiest minstens 3 onderwerpen waarin men wil verbeteren, waarbij ook aangegeven is waar ze nu staan, en waar ze binnen nu en 2 jaar naartoe groeien.   

Het ziekenhuis wil zorgpaden graag veel breder inzetten, maar het EPD voor elke aandoening ombouwen is financieel niet haalbaar omdat het om tienduizenden aandoening gaat. Door slim gebruik te maken van bestaande datapunten binnen het EPD denken we dit met zorgpaden ‘light’ dashboards te kunnen ondersteunen. De tijd gaat leren of het ook echt lukt. 

Parallel daaraan acteren we actief naar de medici en het management toe om te laten zien wat we hebben gedaan. We hebben daarvoor een landingspagina ontwikkeld waar iedereen onder de startknop in één oogopslag kan zien welke producten er voor hem of haar beschikbaar zijn. Collega’s krijgen daar in de vorm van een cursus ook direct uitleg bij over de producten die we daar beschikbaar stellen. We hebben de superusers dan ook goed opgeleid en zien dat ook terug in de gebruikscijfers.