Deel 3 van 3 over hoe Dash Data helpt zorg te verbeteren bij het St. Antonius Ziekenhuis
Dichterbij de patiënt met data
In gesprek met Alisa Westerhof, CIO bij het St. Antonius Ziekenhuis, over data, de waarde van het platform en de inzichten die dat oplevert.
Wat zijn lessons learned en hoe zien jullie de toekomst?
Ik ben nog steeds heel blij met de ingeslagen weg. Ons eerste idee om informatiestromen samen te brengen en dat vanaf dag één echt als een blauwdruk te zien was een goede keuze.
Architectuur
De architectuur van het data platform is de basis van al onze dashboards. We hebben hier dan ook veel tijd in geïnvesteerd. Een dashboard is slechts de laatste paar procent van het BI werk. Er gaat veel werk schuil achter een dashboard. Om hergebruik mogelijk te maken, en daarmee werk besparend te werken, zijn standaarden vereist en een ijzeren discipline van ontwikkelaars om ze op te volgen. Bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat de getallen die getoond worden op het dashboard meerdere fases doorlopen, waar ook de nodige “checks and balances” hebben plaatsgevonden.
Op zoek naar een diagnose over jouw data?
Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op om vrijblijvend kennis te maken of een demo of scan in te plannen.
Governance en privacy by design
Daarnaast hebben we een nieuwe governance structuur ontwikkeld, die inmiddels volledig geimplementeerd is met duidelijke taken en verantwoordelijkheden. Zo weet iedereen binnen het ziekenhuis wat er van hem of haar verwacht wordt. Een belangrijk onderdeel hierin is privacy. We hebben hier beleid voor ontwikkeld dat door de medische staf en de Raad van Bestuur is geaccordeerd. Binnen het ziekenhuis hanteren we een strengere privacystandaard dan de AVG-wetgeving. Zo zijn we voorzichtig met het vrijgeven van data binnen het ziekenhuis, bijvoorbeeld informatie over vakgroepen heen. Afhankelijk van met welke rol je inlogt, krijg je bepaalde informatie te zien.
De andere producten (waarvan je de informatie dus niet kan inzien) ziet men wel staan, maar daar kunnen zij alleen bij als ze de toegang daarvoor aanvragen en deze krijgen. De schoonheid van dit model is dat afhankelijk van het informatiedomein de eigenaar van dat domein de toegang geeft. Dat is de manager van bijvoorbeeld Financiën of Kwaliteit in combinatie met de functionaris gegevensbescherming.
En de toekomst?
In de toekomst zal de data nog dichterbij de patiënt worden gebracht. We willen graag de patiënt via het ziekenhuisportaal toegang geven tot dashboards, waarop informatie van het ziekteverloop te zien is.