Skip to main content

Er zijn diverse technieken om Business Intelligence processen in te richten. Bij veel organisaties gaat dat niet verder dan Excel. Daarin maken we allemaal dagelijks onze lijstjes. Maar voor organisaties waarin dagelijks dezelfde lijstjes nodig zijn, kun je dit eenvoudig automatiseren en professionaliseren. Beter is het om daar direct visualisaties van te maken, zodat iedere kijker ook direct weet wat hem of haar te doen staat. Dat doe je met Business Intelligence. Traditionele BI werkt vaak met een Data Warehouse. Dit is een separate database, soms ook op een separate server, waarin data uit diverse bronnen als het ware wordt gekopieerd. Datavirtualisatie werkt anders. Hierbij blijft de brondata op z’n plek en wordt die daaruit opgehaald.

Voordelen van datavirtualisatie

Deze manier van werken levert diverse voordelen op ten opzichte van een traditioneel Data Warehouse. Als gebruiker merk je vooral dat de data veel actueler is. Het stelt je dan ook in staat om realtime dashboards te genereren. Die kun je gebruiken voor de aansturing van operationele teams. Zij spelen daarmee sneller in op veranderingen of afwijkingen.

Andere voordelen van datavirtualisatie:

1: Realtime

Teamleden aanhaken om betere resultaten te behalen? Realtime dashboards helpen daarmee. Je ziet namelijk direct wat de impact is van je werk. Is je team gemotiveerd, dan zie je dat direct terug in de cijfers.

Het wordt natuurlijk pas echt interessant als je er niet alleen naar kijkt, maar ook iets doet met die getallen. En ook op dat vlak is realtime dashboarding fijn. Je kunt sneller ingrijpen als je ziet dat er getallen afwijken. Is er bijvoorbeeld een machine die niet efficient werkt? Stuur er direct een monteur en zorg dat de productie weer op volle toeren draait.

2: Verhoog snelheid met datavirtualisatie

Je slaat data op één plek op, namelijk in de bron. Het hoeft niet eerst door allerlei hoepels om in jouw analyse te verschijnen. Je hoeft niet meer zelf export-documenten te maken en op te slaan. Dat regel je eenmalig, wanneer er een nieuwe bron aan de informatiebehoefte wordt toegevoegd. Vanaf dat moment is de data uit die specifieke bron beschikbaar.

3: Data terugschrijven naar de bron

De dashboards die je gebruikt, zijn direct gekoppeld aan het bronsysteem. Data terugschrijven naar de bron is dus eenvoudig. De data is vervolgens ook direct beschikbaar in je rapportage. Handig als het gaat om verkopen, voorraadaantallen, budgetten, prognoses of bijvoorbeeld ziekteverzuim & beschikbaarheid van resources.

4: Meer flexibiliteit in databronnen

Nieuw systeem in gebruik genomen? In de traditionele manier van werken, moet je dan eerst een koppeling tot stand brengen, een ETL proces maken en vervolgens de content bouwen. Een tijdrovend proces dat vaak door een consultant of developer wordt gedaan. Ieder uur kost je geld, dus hoe minder uur je daarin hoeft te steken, hoe beter het is. Datavirtualisatie lost dit op door jou als gebruiker de keuze te geven welke gegevens je wilt combineren. Aan de achterkant staat alle data klaar. Dit geeft dus meer flexibiliteit en verkort de ontwikkeltijd die nodig is om de analyses tot stand te brengen.

5: Datavirtualisatie vergt een veel lagere investering

Los van welke BI-oplossing je kiest, is het altijd voordeliger dan wanneer je alles met Excel doet en iedere keer ‘het wiel opnieuw uitvindt’. Dat komt omdat er vaak veel uren verloren gaan aan het maken van ad hoc rapporten die keer op keer tijd kosten, terwijl ze iedere keer data uit dezelfde bron op dezelfde manier visualiseren.

Wanneer je Datavirtualisatie vergelijkt met traditionele BI is er ook een aanzienlijke winst ten opzichte van traditioneel BI. Dat zit ‘m onder andere in de dataopslag. Een traditionele BI-oplossing kopieert de data uit alle bronnen steeds naar één centrale plek. Dat levert additionele opslagkosten op. Met Datavirtualisatie komt de data direct uit de bron. Dat scheelt veel in de opslag.

Datavirtualisatie versus traditioneel Data Warehouse

Los van de voordelen die datavirtualisatie biedt, kleven er natuurlijk ook wat nadelen aan. Een van die nadelen is dat de data niet beschikbaar is, als de bron niet beschikbaar is. Stel dat je een nieuw systeem voor webanalytics gaat gebruiken en de oude zou willen uitfaseren, dan is de legacy-data ook niet meer beschikbaar.

Daarnaast zijn Cloud-oplossingen ook wel eens offline. Dan heb je dus geen data. Voor een volwassen, datagedreven organisatie is dat niet handig. Daarom hebben we Dash Data Platform ontwikkeld. Daarin combineren we het beste van twee werelden. We bekijken met jou wat het belang van welke databron is. Sommige gegevens moeten altijd paraat zijn. Zo combineren we lage implementatiekosten met snelheid, betrouwbaarheid en eenvoud in gebruik.